diumenge, 20 de setembre del 2009

AIXÒ NO ÉS FUTBOL














Ja sabem que el futbol ho omple tot, tant que d'un partit se'n poden fer mil i una interpretacions molt més enllà del fet esportiu. Aquesta característica, però, no és exclusiva de l'anomenat -si més no a casa nostra- "esport rei". Sense anar més lluny, aquest cap de setmana n'hem tingut i tindrem un parell de bons exemples: d'entrada, l'europeu de bàsquet. Final, Espanya-Sèrbia. Interpretació més enllà de l'esport? Molt senzill: la gran festa de l'imperialisme més tronat. Dos dels estats més intransigents pel que fa a les identitats nacionals -pensem en Kosova- tindran la seva festa particular. Que lluny que ens queda, oi? Segur que parlem d'Europa?
Segon exemple, l'hoquei. El Vic arrabassa el primer títol de la temporada, la supercopa d'Espanya, al Barça i en el seu propi feu. Dos equips que encarnen indiscutiblement -amb totes les diferències que es vulguin- la representació del fet català, disputant-se un trofeu que si aquella identitat fos plena no els caldria jugar mai. Podríem dir-ne, per contraposició a l'exemple anterior, la festa de l'antiimperialisme. Algú em dirà que tot plegat ho faig entrar amb calçador, però què voleu que us digui, aquests sí que els sento a prop. Això sí que passa a Europa. A la del futur, si més no. Perquè l'altra Europa representa la del passat. Un passat que, tard o d'hora, ens acabarem espolsant.

4 comentaris:

Biel Barnils Carrera ha dit...

Ben jugat, Diéguez.
No ho has fet pas entrar amb calçador, dius coses que entren i s'entenen sense forçar gens la sabata.
Molta merda!

Josep M. Diéguez ha dit...

Moltes gràcies Biel, però escolta... que diumenge al matí està fet per voltar, no per enganxar-se a la màquina!

JOSEP COMAJOAN ha dit...

I mentretstant, els grans mitjans de comunicació, on apunten la banya? Aquest matí, als Esports del 3/24, futbol i selecció espanyola de bàsquet. De la final de la Supercopa d'hoquei, que jugaven dos equips catalans (un d'ells ni més ni menys que el Barça!), ni mu. TV3 ni es va interessar (per sort d'EL 9 TV, que donem avui el partit en diferit) per la retransmissió.

Josep M. Diéguez ha dit...

Tens raó, Josep. Entre que l'hoquei és sempre la ventafocs, que ja se sap que és un esport "nostrat" i per tant dos equips catalans no criden l'atenció, i que no hi jugava la selecció espanyola... la llàstima és que no hi hagués cap televisió gratuïta que el retransmetés en directe. Sort que vosaltres avui ho arreglareu una mica...