dijous, 27 d’agost del 2009

AGOST NEGRE

Després de la defunció dels titulars de les regidories de cultura de Manlleu i Badalona, Maria Rosa Collell i Jaume Vives respectivament, en Daniel Solé, president de la Sectorial de Cultura d’Esquerra a Barcelona, em va dir textualment: “si seguim així, serà el nostre agost negre".

Ja està. Crec que ja el podem titllar d’”agost negre”. Avui ha mort Isidor Cònsul, l’editor de Proa. No detallaré ara aquí els seus mèrits en els diversos àmbits en els que treballava, perquè a hores d’ara Internet ja en va ple. Només vull destacar-ne un parell de detalls.

D’una banda, l’estreta relació que mantenia amb gent del sector cultural de la comarca d’Osona gràcies a la seva especialització en Verdaguer. De l’altra –i aquesta em toca encara més de prop- la seva pertinença, en qualitat de simpatitzant, a la nostra Sectorial, específicament al grup de Literatura. El recordo, per exemple, en algun dels dinars que organitzava la Margarida Aritzeta, als quals jo hi havia assistit ocasionalment. No es trobaven només per dinar: sempre hi bullien les idees, i en aquest sentit l’Isidor Cònsul era sempre dels més actius.

Era massa jove per anar-se’n. Com ho eren la Maria Rosa i en Jaume. No hi ha dret. Si us plau, ja n’hi ha prou. Trigarem a oblidar-lo, aquest mes d’agost de l’any 2009.