dilluns, 23 de novembre del 2009

CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA, NO CALLAREM!


Dimecres vinent és 25 de novembre, dia internacional contra la violència masclista. Tal i com explicava aquí mateix fa uns dies, dimecres 18 Esquerra va dur a terme un acte amb aquest motiu a nivell nacional. No repetiré aquí totes les intervencions que hi va haver, perquè per a això existeixen els enllaços. Permeteu-me, només, algunes reflexions:

- La obsessió pel "políticament correcte" ens fa, sovint, més mal que bé. Ho dic per l'expressió "violència de génere". És alló de "no volem igualtat? Doncs aleshores, tant poden agredir els homes com les dones". No siguem ingenus, si us plau. Una cosa són els casos esporàdics, una altra cosa és el problema universal. I aquest només té un nom: violència masclista.

- Als qui no dominem la dinàmica judicial ens pot semblar que la violència masclista està més perseguida del que ho està en realitat. Sovint, sentències condemnatòries amaguen mers tràmits formals que acaben en un no-res.

- Sense competències es pot fer sovint més feina de la que ens pensem. Cal, això sí, tenir voluntat per decidir per tu mateix i creure't de debò que estàs desenvolupant estructures d'Estat. En definitiva, saber emprar la política com una eina de superació de les limitacions. És el que està fent l'Institut Català de les Dones amb la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista.

- Els actes polítics no tenen per què ser cap cosa encartronada. Dimecres passat, l'actuació de l'actriu Santa Morel interpretant un monòleg de Bienve Moya va complementar-se perfectament amb la part més política de l'acte, un diàleg entre Marta Selva i Gemma Sahún moderat per Ester Alberich.

- Entre el públic, molts homes. No crec que sigui una qüestió de "mala consciència". És que els problemes socials són cosa de tota la societat.

- Per acabar, una felicitació molt especial per a una dona molt valenta, la Mati Duque, sense la convicció de la qual aquest acte no hauria estat possible. Durant l'acte, a més, ens va mostrar a totes i a tots la seva determinació, duta a terme sovint en circumstàncies no gaire fàcils. L'enhorabona, Matí!

FOTO: MATI DUQUE DURANT LA SEVA INTERVENCIÓ