divendres, 22 d’octubre del 2010

PER FI ARRIBA EL LIPDUB!


En teníem ganes. Moltes. Ja ho sabem que tothom en fa, de lipdubs. Que si abans semblava que no existies si no sorties per la tele, ara sembla que no existeixes si no fas un lipdub. Van començar les universitats i s'hi ha afegit tothom: escoles, empreses, poblacions senceres. Sabem també que no serà el primer que es fa en defensa de la causa independentista, ni tan sols el primer a utilitzar com a cançó La flama dels valencians "Obrint pas". Sí que hi ha, no obstant, una cosa en la que aquest lipdub sí que serà el primer, un detall que el diferencia de tot el que s'ha fet fins ara.
.
Fins ara, com dèiem, els lipdubs portaven signatura: que si el de l'universitat d'allà, que si el del poble de més enllà, que si el de la televisió X... tots molt lloables, tots molt respectables. I amb propietari. Participar en un lipdub a la teva escola, posem per cas, era una magnífica manera de fer conèixer aquesta escola fonamentalment a la xarxa, i des d'allí promocionar-la. Al capdavall, una manera com un altra -divertida, això sí- de vetllar pels interessos concrets d'un col·lectiu que, per ampli que fos, sempre venia limitat per la seva pròpia naturalesa. Ara, això varia. Ara es fa un pas endavant en la història dels lipdubs.
.
Perquè el lipdub per la independència que tindrà lloc demà passat diumenge dia 24 d'octubre, a les 4 de la tarda, a la plaça Major de Vic, no porta signatura. Si més no, en el sentit tradicional. És el primer lipdub que quan preguntes "Qui el fa?" no té una resposta fàcil. Darrere no hi ha una entitat "clàssica", fàcilment identificable. Ni tan sols l'organització no disposa d'un nom -registrat o no- amb el que anomenar-la. EL lipdub del dia 24 l'organitza la gent, i hi prendrà part la gent. Dit d'una altra manera, i ja em sabreu disculpar la grandiloqüència: el lipdub per la independència que es gravarà diumenge a Vic serà un lipdub nacional, de país. Catalunya, els PP.CC., aquest és alhora l'organitzador i el destinatari. No hi està convocat només l'alumnat de l'universitat o l'escola, els habitants del poble, els treballadors de l'empresa. Hi està convocada la nació sencera.
.
Que us sona excessiu? Doncs com en diríeu d'un esdeveniment que aplega ja, a hores, d'ara, una llarga tirallonga d'entitats de cultura popular d'arreu del territori? Que ha rebut adhesions tant de persones conegudes que han penjat el seu crit de suport al bloc del lipdub com de milers de ciutadanes i ciutadans anònims que s'hi han adherit mitjançant les xarxes socials?
.
Com diu la cançó, dissabte tots plegats "avançarem amb la gent". Perquè nosaltres som la gent. Vinguem d'on vinguem i pensem com pensem, ens uneix l'anhel de llibertat del nostre poble (i a més, com qui no vol la cosa, aconseguirem un rècord mundial). Us ho perdreu? Manllevant les paraules de Vicent Andrés Estellés que servèixen de pòrtic a la cançó:
.
"No et limitis a contemplar aquestes hores que ara vénen, baixa al carrer i participa. No podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu.”