dimarts, 12 d’octubre del 2010

CIUTADANS I LA PÓLÍTICA



D'entrada havia decidit no parlar-ne, per allò que quan parles d'algú, encara que sigui malament, li estàs fent publicitat. Però la Llei del Cinema ha portat tanta feina, ha ocupat tanta gent durant tant de temps, i ha generat tanta il·lusió, que si no responc rebento. Suposo que és la mateixa prevenció que ha portat els pocs diaris digitals catalans que n'han parlat a fer-ho de manera especialment breu. És per això que m'haureu de permetre extreure la informació del diari ABC, el qual, vivament interessat en el tema, en parla amb profusió. Com que no vull que em porti més feina de la imprescindible, copiaré textualment els titulars del diari, escrits en castellà. L'original, la intervenció d'Albert Rivera al programà Àgora, és en català, però defensors com són els de Ciutadans del bilingüisme suposo que no li sabrà greu... Comencem:

El candidato de Ciutadans (C's) a la presidencia de la Generalitat, Albert Rivera, ha asegurado que su partido llevará la ley del Cine aprobada por el Parlament ante el Defensor del Pueblo porque considera que no se puede "multar a los exhibidores por adecuar su oferta a la demanda del público".

Adequar l'oferta a la demanda? S'ha de tenir barra. En aquests moments, el públic català es veu obligat a adequar la seva demanda a l'oferta existent, que ja sabem quina és: menys del 3% de cinema en català.

"Es inconstitucional imponer sanciones lingüísticas en el ámbito privado".
.
Des de quan el negoci de l'exhibició cinematogràfica és un àmbit privat? El duen a terme persones privades, sí, però es mou en el sector del comerç, regulat per lleis que emparen el públic consumidor.
.
Para Albert Rivera, "la digitalización de la.s salas es la solución para adaptar la oferta lingüística de las salas en función de la demanda de los consumidores".
.
Primer: fragment textual de la Llei:
.
Capítol 4. Mesures de foment de la indústria cinematogràfica i audiovisual catalana:
.
Article 32, 3: Per tal dimpulsar l'adaptació de la indústria cinematogràfica a l'evolució tecnològica, s'ha d'afavorir també la creació de continguts per a nous canals diferents de l'exhibició tradicional i, especialment, en format digital.
.
(aquest és un objectiu que l'articulat de la Llei, sobretot en els apartats de fons de foment, repeteix insistentment)
.
Segon: Se li ha acudit pensar, al senyor Ribera, que perquè un exhibidor pugui - com ell vol- "adaptar-se a la demanda", a més de digitalitzar les sales caldrà doblar o subtitular les pel·lícules en català? Potser creu que el sol fet de passar-les en format digital les tradueix automàticament...
.
No hi insistiré més, no em vull fer pesat. Només una apreciació de caràcter general: la gent de C's ha descobert un filó anomenat Defensor del pueblo, que hauria d'anomenar-se Defensor de ciudadanos (ja sabem quins), i ha decidit que tot allò relacionat amb la defensa de les tesis nacionalistes espanyoles que no aconsegueixin que triomfi al Parlament anirà de pet al Defensor. Curiosa manera d'entendre la política i la democràcia, senyor Rivera. Si em permet un consell, no es presentin a les properes eleccions. Per què s'han de molestar? Segueixin la política catalana des de casa, i amb tot allò que no els agradi ja sap què poden fer. S'estalviaran la molèstia d'assistir als plens, i a nosaltres la d'haver-los d'aguantar.
.
I ara ja em poden dur al Defensor del pueblo per il·lustrar aquest escrit amb la imatge d'un menor. Un menor, tot sigui dit, que sembla molt més sincer que vostès...
.
Per cert, me n'oblidava (he hagut de tornar a agafar l'ordinador per afegir-ho): el nou Govern haurà de redactar el Reglament d'aplicació concreta de la Llei, com passa amb totes les lleis. És una eina que mal utilitzada pot equivaler a carregar-se-la sense haver-ho de fer legalment. Espero que a ningú li passi pel cap, i ho dic sabent com va anar la negociació, i les animalades que varem haver de sentir de veus suposadament "nacionalistes" que, per cert, també utilitzaven l'excusa de la digitalització com a trampa per aigualir la seva aplicació...