dijous, 15 de juliol del 2010

ACATAR O ATACAR

Em trobo a mig escriure un seguit de reflexions generades a partir de la manifestació de dissabte passat, però vaig curt de temps i m’estan sortint un pel llargues. Tant, que abans de penjar-les al blog –per “capítols”, suposo- m’ha atropellat el tren de les famoses IP i ILP. Se que no diré res de nou, però no me’n puc estar d’opinar. De manera planera així es com ho veig:

1 Abans que sortís la sentencia del TC, i basant-se en la Llei de Consultes Populars, la Mesa del Parlament admet a tràmit, amb els vots favorables d’ICV/EUiA, ERC i CiU, una IP sobre la independència presentada per Uriel Bertran i López Tena. El PSC i el PP reaccionen enviant la IP al Consell de Garanties Estatutàries.

2 El TC treu la seva famosa sentència. Quatre partits catalans –ICV/EUiA, ERC, PSC i CIU- hi reaccionen en contra, amb mes o menys matisos. Només un d’aquests partits, Esquerra, que ja havia votat NO en el referèndum d’aprovació de l’Estatut, es pronuncia de manera inequívoca sobre un punt concret: el capteniment que cal mantenir a partir d’ara. I el seu pronunciament és clar: ERC NO ACATARÀ LA SENTÈNCIA. A la mani del dia 10, els adhesius amb el literal “Jo no acato” i l’anagrama d’Esquerra rivalitzen amb les mans de l’”Adéu Espanya”, també amb l’anagrama d’Esquerra.

3 El Consell de Garanties Estatutàries, un cop ja ha sortit la sentència del TC, emet un dictamen que, resumit, diu que el Parlament no te competències que li permetin tramitar la IP sobre la Independència.

4 En saber l’opinió del Consell, ICV/EUiA i CiU es fan enrere. Sorprenentment, el que havia estat admès a tràmit ja no ho està. Traducció de tot plegat: ICV/EUiA i CiU acaten la sentencia del TC (el PSC ja sabem què havia fet). Esquerra, no. Esquerra, com ha dit que farà amb totes les altres lleis susceptibles de ser “tocades” després de la sentència, es manté ferma en la defensa de la llei de Consultes. Efectivament, Esquerra no acata.

5 Convençuts que l’Estat tombarà la Llei de Consultes, Uriel Bertran i López Tena presenten el seu “pla B”: una ILP amb la mateixa finalitat. Traducció: acaten a priori la sentència del TC, tant a priori que la donen per morta i enterrada sense el més mínim intent de defensar-la. Em pregunto, a més, per què creuen que el suport legislatiu que hauria de sorgir de la ILP tindria mes èxit que una llei ja referendada pel Parlament. He llegit les argumentacions de López Tena, i no hi he sabut trobar la resposta.

6 Resum:

a. Esquerra vota a favor de la IP perquè ha decidit no acatar la sentència del TC.
b. Esquerra vota en contra de la ILP perquè fer el contrari equivaldria a acatar la sentència del TC.
c. Esquerra impugna la decisió de la Mesa pel que fa al bloqueig de la IP. ICV/EUiA i CiU tenen una segona oportunitat.