divendres, 29 de gener del 2010

NO ELS FEM EL JOC, SI US PLAU!

Grups al facebook cridant a contraatacar, llistes que corren amunt i avall amb els cinemes que tancaran dilluns i als quals se'ns crida a no tornar-hi mai més... l’anunci de vaga d’exhibidors contra la nova Llei de Cinema està produint les lògiques i previsibles reaccions. Previsibles segur, però... lògiques?

Mirem-nos-ho fredament. Com es que fan vaga en dilluns, quan a banda de ser el dia de menor assistència de públic, fora de Barcelona i alguna ciutat com Vic ja n’hi ha molts, de cinemes tancats? Com és que no trien un dissabte al vespre o un diumenge a la tarda, si volen que la seva veu se senti de debò? Com és que aquell altre invent de les 53 sales que van deixar entrar gratuïtament a veure cinema en català un dissabte determinat per demostra que no hi ha via demanda, no va tenir el més mínim ressò? Molt senzill: perquè saben que no tenen res a pelar. Es tracta de picar l’ullet a les “majors”, de dir-los que estan amb elles. Més enllà d’això, res de res. Paper mullat. Fer el numeret pel sol fet de fer-lo.

Per què els hauríem de boicotejar?. Si el pitjor boicot per aquesta colla arribarà quan hagin de complir la Llei! I la compliran, podem estar-ne segurs. Ens amenacen que les “majors” no enviaran pel·lícules a Catalunya. Hi ha algú que s’ho cregui? Que no hem sentit a parlar mai del concepte “compte de resultats”? Doncs ja som al cap del carrer...

A mi també m’emprenya –tot i que no em sorprèn- l’actitud dels cinemes de Vic. I pot ser que d’entrada deixi d’anar-hi. Com pot ser que dilluns, per poc que trobi un forat, vagi a un dels cines que no tancaran. Però us ben asseguro que el dia que la Llei entri en vigor, no m’autoflagel·laré anant a veure cinema en català a Granollers o alguna altra població propera, amb totes les incomoditat que això em comportaria. Aniré al Vigatà, o al Nou, o als Sucre, i entraré per la porta amb un somriure d’orella a orella. Un somriure de satisfacció, perquè hi trobaré el que busco. Tant me fa el que pensi el monopolista propietari, de debò.

Heu sentit que algú del Govern, que algú dels grups parlamentaris que donen suport al Govern, hagi insinuat la més mínima marxa enrere? Oi que no? Oi que estan ben tranquils? Doncs nosaltres, igual. No ens volen donar cinema en la nostra llengua, però ho hauran de fer igualment. Voleu una més gran victòria?