dijous, 2 de juny del 2011

EN DEFENSA DE VIC, NO A LA PxC








Demà, a les 20,30h, hi ha una concentració anti-Plataforma per Catalunya a la plaça Major de Vic. No sé qui l’ha convocada –m’ha arribat via xarxes socials- i per tant no puc preveure quin èxit tindrà. Jo hi aniré, per descomptat. Hi aniré, com penso anar, participar, i implicar-me fins on pugui, en totes i cadascuna d’aquelles actuacions encaminades a deixar clar que Vic és una ciutat solidària, receptora, integradora i, per descomptat, gens racista ni xenòfoba. Ja m’ha passat algun cop –per sort no gaires, només un parell- que gent de fora de Vic em relacioni directament la Ciutat amb el racisme i l’extrema dreta. I que ho facin de bona fe, convençuts que això és així.


I això no és així. La immensa majoria de Vic, 40.000 contra 3.000 en números rodons, no els ha votat. Només han pujat 146 vots, i la llei de les cues absurdes –la llei d’Hondt- fa que amb això en tinguin prou per sumar un regidor més, quan la CUP, amb 450 vots més, es queda igual. En petit comitè Anglada reconeix que ha fracassat, que aspirava a l’empat tècnic amb CiU. Afegim-hi, a més, que l’estat espanyol, com sempre, va 10 anys endarrerit en relació a Europa: la immigració hi va arribar 10 anys més tard; l’extrema dreta hi ha aparegut 10 anys més tard; i l’extrema dreta hi baixarà 10 anys més tard, fent el mateix recorregut que ha fet a països com ara Àustria, antic referent de PxC. Ja sé que fa un mes també ho dèiem, però no veig Anglada tornant a pujar d’aquí a 4 anys. De fet, no crec que s’hi vegi ni ell. Almenys a Vic.


No estic cridant a la resignació, que ningú no es confongui. Només estic intentant posar el fenomen al seu lloc. El que passa és que el seu lloc, en aquests moments, és entre nosaltres. El xarampió, un cop l’has passat, no t’emprenya mai més, però mentre el passes... recoi com cou! El que cal, per tant, és escurçar els terminis de guariment de la malaltia. I per començar, com en qualsevol malaltia, cal trobar el millor tractament possible. I aquí és on no podem fallar.


Tinc la impressió que fins ara no l’hem acabat d’ensopegar, el tractament. Primer vàrem fer veure que el virus no existia, i el virus va créixer. Després el vàrem combatre, però només parcialment. Està molt bé el pla de barris, i al Remei s’hi ha fet molta feina, no és cert que sense èxit: al Remei i l’Estadi, Anglada ha empitjorat els seus resultats. Una altra cosa és que com que els altres també ho han fet, no només no es noti sinó que fins i tot sembli que hi ha guanyat. Però és clar que no n’hi ha prou amb el pla de barris, ni amb totes les altres actuacions que es puguin dur a terme.


El problema és de discurs. De l’enfocament del discurs anti-Anglada, vaja. No m’agradaria que el que diré ara s’interpretés com un indici de menyspreu a la immigració. Res més lluny de la meva intenció. Però està clar que la defensa dels nouvinguts –que jo mateix he fet i faré sempre que calgui- no pot ser l’únic argument contra la PxC. I no ho pot ser no perquè generi rebuig en el receptor –ja he dit que no anava per aquí- sinó perquè a l’hora de parlar d’un personatge com el que estem parlant, aquesta mena de discurs, ja sigui fet des de plantejaments universalistes com des de plantejaments cristians, sempre serà fatalment limitat. I per què? Dons perquè Anglada no és només un anti-immigració. Ja he dit algun cop que si mai hi arriba a haver un corrent social anti-caçadors de bolets, Anglada muntarà un partit anti-caçadors de bolets. No, Anglada no és només racista, només xenòfob. Anglada és un fatxa, un repulsiu exemple de l’extrema dreta de tota la vida, un franquista camuflat, un anticatalanista declarat, encara que ara declari el contrari. Anglada és, per tots aquest motius i tots aquells que hi vulgueu afegir –fatxenderia personal, per exemple- un perill per a la convivència a la ciutat de Vic. No només –que també- perquè pot generar animadversió envers el vint-i-tants per cent de vigatanes i vigatans procedents de la immigració, sinó perquè el seu ADN li farà buscar sempre conflicte amb la joventut, amb els agnòstics, amb els homosexuals, amb els pobres, amb les dones, amb la gent que busca maneres alternatives de viure, models alternatius de convivència, de família, de feina, d’oci... Anglada (perdoneu la repetició del nom, però és evident que a Vic PxC és Anglada), entrarà sempre en confrontació amb tot allò que va ser menystingut, rebutjat o directament perseguit sota el règim del Caudillo. Els franquistes creien viure a la reserva espiritual d’Occident, i Anglada encara hi aspira. No és cert que vulgui que siguin primer els de casa. El que vol, és que el primer sigui la “seva” casa. No és cert que Anglada defensi la identitat catalana. El que vol és una identitat catalana endreçada, folklòrica, submisa com la volia el Generalísimo.


Resumint: Anglada no és una amenaça per a la immigració. Anglada és una amenaça per a Vic. Una amenaça global. I Vic li ha de respondre d’una manera global. Per començar, demà tothom a plaça. I a partir de demà, a respondre. A respondre a les mentides, als rumors, a les actituds dictatorials, a respondre a la mala educació. Perquè som més i tenim la raó. Perquè som una ciutat sencera, que n’està farta que la confonguin amb allò contra el que sempre ha lluitat. I a l’hora de respondre no s’hi valen desercions, no s’hi valen ni tan sols vacil•lacions. Contra el fosc i espanyolista, clar i català.


I per acabar, una petició que pot semblar en conya, però no ho és. A la gent de l’APM. Veniu a uns quants plens de l’ajuntament de Vic, si us plau. Veniu, graveu-lo, i incorporeu-lo al programa. Hem de fer caure moltes benes de molts ulls, i aquesta seria una magnífica manera.


De moment, demà, tothom a plaça.

11 comentaris:

Anònim ha dit...

He llegit l'article i, gairebé tot ell, només parla del senyor Anglada. Qui és o hauria d'esser, la seva vida i miracles. El que no reflexe l'article és el perqué la gent ha votat PxC. És tant dicícil entendre les raons ?. Li puc ben assegurar que la gent que ha votat Anglada o el pensa votar, no ho fa en funció de qui és o com fa les coses. L'ha votat perqué pensa que el tret essencial que el defineix (la immigració com a gran problema), és també el problema dels ciutadans que el voten.

Josep M. Diéguez ha dit...

L'article no tenia la més mínima intenció d'entrar a valorar per què ha votat Anglada la gent que l'ha votat, sinó la de donar arguments del per què no se l'ha de votar mai més: perquè només diu mentides. Perquè no el preocupa el més mínim la qüestió de la immigració, ja que el que busca és únicament fer avançar la seva ideologia, l'espanyolisme d'extrema dreta. Anglada utilitza els seus votants per al seu benefici personal. I respongui'm a una cosa, si us plau: la immigració és també el problema de la gent de la Guixa, on hi ha un percentatge d'immigració força més baix que a Vic, i on Anglada ha tret els seus millors resultats? (i que em disculpin els de la Guixa per la referència, també tinc molt clar que allí només l'ha votat una minoria).

Anònim ha dit...

En general coincideixo amb les teves paraules i es bó fer aquestes reflexions. Permetem, però, fer dos comentaris. Un d'ells és que a la Guixa la PxC no ha obtingut el seu millor resultat, "tan sols" va obtenir el 9,02 % de vots, quan a tot Vic va tenir el 19'94 %.
El segoin comentari és molt subjectiu. Dius que l'Anglada el primer que vol és la "seva" casa i crec que quedes curt, què més voldrien els de casa seva que fos així, a ell tan sols l'interessa l'Anglada i prou. Té vocació de "caudillo" i això el fa encara més perillós.

Josep M. Diéguez ha dit...

D'acord en la qüestió de la "seva" casa. De fet, jo utilitzava l'expressió com a sinònim d'"ell mateix". I pel que fa a la Guixa, he escrit de memòria, i segurament la memòria m'ha fallat. Demano disculpes a la gent de Sentfores!

Antoni Iborra Plans ha dit...

Estic molt d'acord amb el teu article. Cal ser beligerants contra la xenofòbia. Ja no s'hi val a callar i mirar cap a una altra banda!

Anònim ha dit...

Gràcies, Toni. Un detall, només: no ho centrem únicament en la xenofòbia, perquè aleshores som nosaltres els qui discriminem la immigració. Anglada no ataca només els nouvinguts. Ataca el conjunt de la ciutat -en la que estan inclosos ells- i és el conjunt de la ciutat, des de tots els seus sectors i estaments, la que li ha de respondre. Com a la mani d'avui (ahir, de fet), on hi havia una tipologia variadíssima de participants, que l'han convertit en un veritable èxit. Ara, no ens podem aturar.

Anònim ha dit...

els que votan l`anglada es per-que no el coneixan o que els en falta un tros ven gran de servell.
que us visitin,que fereu un favor
a la ciutat de VIC

Un jubilat que va viura la barvaria d`en franco com el teu avi anglada ?que no tu a esplicat la teva mare¿

Anònim ha dit...

ESCRIBO ESTAS CUATRO LINEAS, AL LEER ESTOS COMENTARIOS ALGUNOS INSULTANTES,PERO BUENO ES LA MENTALIDAD DE CADA UNO.QUIZAS MUCHOS DE ESTOS VOTANTES QUE VOTARON AL PXC, SIGNIFICA QUIZAS UN VOTO DE CASTIGO A OTROS PARTIDOS POR NO HACER LAS COSAS BIEN.LO DE LA INMIGRACION ESTOS QUE AHORA LOS PROTEGEN TANTO QUIZAS VENDRA UN DIA QUE NO LO HAGAN. LO DE LA INMIGRACION ES MUY PREOCUPANTE,PERO TIEMPO AL TIEMPO.ME GUSTARIA ESTOS QUE LOS DEFIENDEN,QUE SI SABEN LO QUE COBRAN SOBRE TODO LOS NEGROS EN LAS CARNICAS,PORQUE NO HACEN ALGUN DIA UNA MANIFESTACION CONTRA LOS EMPRESARIOS QUE ABUSAN DE ELLOS,ESTO SI ES RASCISMO I XENOFOBIA. SEGURAMENTE QUE ESTOS QUE PROTESTARON EL OTRO DIA TODOS TRABAJAN I TIENEN ALGUNOS DE SUS PAPAS BUENOS SUELDOS,PREGUNTAD LO QUE COBRAN ESTOS QUE TRABAJAN EN MATADETROS SOBRE TODO A LOS NEGROS I A LOS CHINOS I CUANTAS HORAS TRABAJAN CADA DIA.DIRIA MUCHAS COSAS MAS QUE ME HAN COMENTADO PERO NO VALE LA PENA,PORQUE VEO QUE HAY MUCHA GENTE CON LOS OJOS CERRADOS SOBRE EL PROBLEMA DE LA INMIGRACION.A!!! NO SOY NI RACISTA NI XENOFOBO SOY REALISTA SOBRE EL GRAN PROBLEMA QUE TENEMOS EN NUESTRA SOCIEDAD.YA SE QUE ALGUNOS POLITICOS NO LES INTERESA, SOLAMENTE LES INTERTESA LOS VOTOS NADA MAS,POR ESO PONEN LA ETIQUETA DE XENOFOBO I RACISTA AL SR.ANGLADA CUAL DICE LO QUE PIENSA,NO COMO OTROS QUE SON UNOS HIPOCRITAS.

Josep M. Diéguez ha dit...

Saps que? Que no t'acabo d'entendre. Dius que l'Anglada diu la veritat, però després expliques les condicions en les que es veuen obligats a treballar els immigrants, cosa que l'Anglada no reconeixerà mai. Te n'adones, que tu ets molt més obert de mires que ell? I jo no crec que l'hàgim insultat. No és racista? Nosaltres creiem que sí. No és xenòfob? Nosaltres creiem que sí. Però per sobre de tot, és un feixista. I dir feixista a algú no és insultar-lo, només és dir que segueix la doctrina del fascio, que es pot consultar a qualsevol enciclopèdia, i que encaixa perfectament amb el que pensa aquest "senyor". L'Anglada no és un perill per a la immigració. És un perill per a Vic, i si no l'aturem, pot acabar essent-ho per a tota Catalunya. I per fer-ho, necessitem a tothom. A tu també. T'hi apuntes?

Anònim ha dit...

AL SR.JOSEP M. DIEGUEZ.SEGURAMENTE ESTARIAMOS HORAS HABLANDO Y QUIZAS NO NOS ENTENDERIAMOS SOBRE EL TEMA DE INMIGRACION.YO COMPERENDO SU PUNTO DE VISTA,SOBRE EL SR.ANGLADA,PERO YO NO OPINO SOBRE LO QUE EL SR.ANGLADA Y SU PARTIDO PUEDEN DARNOS,YO SIMPLEMENTE OPINO ESTE PUNTO DE SU PROGRAMA SOBRE LA INMIGRACION.LO QUE NO PODEMOS HACER ALGUNOS ES EQUIVOCARNOS CON ESTE TEMA QUE ES LA INMIGRACION, LO DIGO POR LOS POLITICOS QUE TENEMOS, SIMPLEMENTE APOYAN A LOS INMIGRANTES POR SUS PROPIOS INTERESES QUE USTED BIEN LO SABE SON LOS VOTOS.PERO ESTE TEMA NO ME GUSTA HABLARLO POR ESCRITO,ME GUSTA HABLARLO DE PALABRA DE TU A TU,TOMANDO UN BUEN CAFE.UN SALUDO CORDIAL.

Josep M. Diéguez ha dit...

Petites puntualitzacions:

1: Aquest no és "un punt" del seu programa. És "el" seu programa.

2: Els polítics no donen supost als immigrants. L'Administració és igual per a tothom. Aquest és un dels mites negatius que cal combatre.

3: És cert que els debats entren millor amb un bon cafè. Quan vulgui, quedem. Només m'ho ha de dir.